Шановні відвідувачі! Сайт працює у тестовому режимі. Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронну пошту teplo.org@kte.kmda.gov.ua.

Київрада підтримала залучення кредиту ЄБРР на модернізацію теплоенергетичного комплексу Києва

Опубліковано 22.04.2021, 17:13

Сьогодні на пленарному засіданні сесії Київська міська рада підтримала залучення кредиту Європейського банку реконструкції на розвиток теплової інфраструктури міста Кредит в обсязі до 140 млн євро буде взято під гарантію Київради у 2021 році. Відповідне рішення підтримали 93 депутати. Комунальному підприємству «Київтеплоенерго» надано дозвіл на вчинення всіх необхідних правочинів, а Київського міського голову Віталія Кличка уповноважено підписати від імені Київради договір гарантії із ЄБРР. Очікуваний строк погашення кредиту – до 13 років із дати укладання договору.

Фактично, розпочинається залучення коштів міжнародних партнерів у модернізацію київської теплоенергетики. Її результатом має стати кардинальна зміна підходів до виробництва теплової та електричної енергії, управління теплоенергетичним комплексом, а також новий рівень диспетчеризації та автоматизації системи теплопостачання, покращення якості комунальних послуг.

Наймасштабніший проєкт в рамках кредитної програми – встановлення на ТЕЦ-6 сучасного когенераційного обладнання. Сьогодні дві київські ТЕЦ забезпечують 48 % теплопостачання міста та майже 60 % електроспоживання столиці. Альтернативи цим ТЕЦ немає, а більшість обладнання працює вже понад 40 років. Комплексне оновлення обладнання та підходів до генерації тепла і електроенергії забезпечить нову якість роботи ТЕЦ-6 та адаптує її роботу до сучасних викликів динамічного розвитку Києва.

Інша частина програми – енергоефективність. На ТЕЦ-5 планується будівництво конденсаційного економайзера. Обладнання використовує залишкову енергію димових газів для виробництва тепла. Аналогічне обладнання вже три роки працює на ТЕЦ-6. Його потужність дозволяє забезпечувати теплом близько 20 багатоповерхівок. Інші енергоефективні проєкти пов’язані з реконструкцією неефективних котелень та зношених тепломереж.

Передбачається фінансування комплексу рішень, спрямованих на впровадження системи моніторингу та управління SCADA. Вона дозволить в режимі реального часу стежити за технічними параметрами роботи обладнання на всіх виробничих об’єктах: ТЕЦ, котельнях, станціях теплопостачання, насосних станціях тощо. Програмний комплекс дозволить збирати, обробляти, аналізувати інформацію та контролювати роботу теплоенергетики міста.

Зазначимо, що КП «Київтеплоенерго» одразу після переходу теплоенергетичного комплексу в управління міста розпочало його масштабну модернізацію. За 2019-2020 роки провели повну реконструкцію 270 км тепломереж, капітальні ремонти енергоблоків на ТЕЦ та низку інших заходів. Загальний обсяг інвестицій сягає 1 млрд грн.

Нагадаємо, 27 грудня 2018 року Віталій Кличко від імені КМДА підписав Меморандум з ЄБРР, Міжнародною фінансовою корпорацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) щодо міжнародного співробітництва у модернізації та розвитку теплоенергетичного комплексу столиці. Подія стала початком міжсекторальної співпраці для комплексної модернізації теплової інфраструктури Києва.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux