Шановні відвідувачі! Сайт працює у тестовому режимі. Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронну пошту teplo.org@kte.kmda.gov.ua.

Київтеплоенерго через суд вимагає від НЕК «Укренерго» скасувати мільйонні рахунки за ненадані послуги

Опубліковано 08.06.2021, 17:14

НЕК «Укренерго» виставляє рахунки КП «Київтеплоенерго» за послуги з передачі електроенергії магістральними мережами, які фактично не надаються. Лише за минулий опалювальний сезон за неіснуючі послуги тепловики сплатили майже 75 млн грн. При цьому борги НЕК «Укренерго» за електроенергію перед КП «Київтеплоенерго» сягнули майже 1 млрд грн.

Київтеплоенерго виробляє електроенергію на двох теплоелектроцентралях Києва. Вони  забезпечують теплом 48% споживачів столиці та майже 60% — електроенергією. Частину електроенергії власного виробництва підприємство використовує для живлення об’єктів теплової інфраструктури в Києві. Електроенергія транспортується міськими розподільчими мережами, при цьому магістральні мережі НЕК «Укренерго» взагалі не використовуються.

Однак, з початку  впровадження в Україні ринку електроенергії у 2019 році НЕК «Укренерго» нараховує КП «Київтеплоенерго» десятки мільйонів гривень щомісяця за фактично ненадані послуги з передачі електроенергії магістральними мережами.

Справа в тому, що чинним законодавством не врегульовані взаємовідносини між суб’єктами ринку електроенергії у випадку, коли виробник використовує власну електроенергію на свої потреби, тобто не є ані постачальником, ані покупцем — як у випадку з КП «Київтеплоенерго».

Через цю законодавчу колізію виникла ситуація, коли електроенергія до магістральних мереж «Укренерго» не потрапляє, а нарахування за її транспортування  здійснюється в повному обсязі. Таким чином, КП «Київтеплоенерго» добросовісно виконує свої зобов’язання перед НЕК «Укренерго», натомість НЕК «Укренерго», своєчасно отримуючи кошти, не виконує своїх зустрічних зобов’язань перед КП «Київтеплоенерго» та виставляє рахунки за ненадані послуги.

Як наслідок, НЕК «Укренерго» накопичила перед комунальною компанією величезні борги за електричну енергію. Станом на 1 червня борг НЕК «Укренерго» сягнув майже 1 млрд грн. Для порівняння: у минулому році у рамках програми модернізації тепломереж Київтеплоенерго провело повну реконструкцію 140 км трубопроводів. Обсяг фінансування робіт склав близько 0,5 млрд гривень. Тобто загальної суми заборгованості Укренерго вистачило б для реалізації щонайменше двох річних програм заміни зношених труб.

Водночас, приватні компанії-експортери електроенергії, які отримують надприбутки через законодавчі прогалини, звільнені від сплати понад 1,5 мільярда гривень за надані послуги з передачі (судові справи № 914/935/20, № 904/399/20, № 910/8044/20), тоді як комунальна теплоенергетика, яка не користується загальнодержавною системою передачі електроенергії, фактично фінансує її безоплатне використання приватними експортерами електроенергії, а за рахунок решти отриманих від комунальної енергетики коштів НЕК «Укренерго» розраховується з приватними власниками об’єктів «зеленої енергетики», не сплачуючи свої борги за електроенергію комунальним виробникам.

КП «Київтеплоенерго» звернулось до суду за захистом інтересів територіальної громади. Тривають судові розгляди (справи № 910/6137/21, № 910/6578/21, № 910/8763/21), одна справа (№ 910/16783/19) перебуває вже у Верховному Суді. КП «Київтеплоенерго» наполягає на усуненні дискримінаційної законодавчої колізії та усуненні ризиків фінансової дестабілізації енергетики Києва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux