Шановні відвідувачі! Сайт працює у тестовому режимі. Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронну пошту teplo.org@kte.kmda.gov.ua.

КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО ПОСИЛЮЄ КІБЕРЗАХИСТ ЕНЕРГОСИСТЕМИ КИЄВА

Опубліковано 15.12.2020, 13:40

Київтеплоенерго розпочало створення комплексної системи кіберзахисту теплоенергетичної інфраструктури Києва. Мета проєкту – запобігти кібератакам і підвищити рівень енергобезпеки.

В управлінні Київтеплоенерго розгалужена теплова та енергетична інфраструктура Києва – близько 200 великих і малих теплоджерел, тисячі одиниць обладнання, 2,7 тис. км тепломереж, якими тепло отримують близько мільйона клієнтів. Дві теплоелектроцентралі №5 і №6 забезпечують 48% потреб у теплі та майже 60% потреб в електроенергії столиці.

Метою проєкту кібербезпеки є захист від кібератак енергетичної інфраструктури – систем управління генерацією тепла та електроенергії, диспетчерського управління, систем телемеханіки, релейного захисту та ін. У разі стороннього втручання додатковий рівень захисту енергетичного комплексу Києва фактично відіграватиме роль щита для зупинки хакерських атак і вірусів. Це дозволить підвищити стабільність постачання тепла та електроенергії до сотень тисяч київських квартир.

«Сьогодні разом з автоматизацією управління енергосистемою зростає загроза кібератак на енергокомпанії. Це може призвести до дестабілізації роботи, аварій і навіть надзвичайних ситуацій. Перша зареєстрована кібератака на енергокомпанії в Україні сталася в грудні 2015 року. Тоді постраждали три енергокомпанії. Тільки у Київській області через втручання в систему управління без світла повністю або частково залишились 50 населених пунктів. Аби попередити подібне в Києві, слід забезпечити кіберзахист критично важливих об’єктів інфраструктури», – зазначив Вячеслав Бінд, директор КП «Київтеплоенерго».

Київтеплоенерго планує реалізувати проєкт упродовж 2021-2022 років. Аудит інформаційної безпеки і впровадження нових IT-систем буде здійснено за технічної підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки.

Нагадаємо, Київтеплоенерго впроваджує систему SCADA – більше тисячі об’єктів енергетики Києва будуть об’єднані в єдину систему диспетчерського управління та збору даних.

Більше новин про теплопостачання у столиці — на Telegram-каналі Київтеплоенерго та у Facebook.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux