Шановні відвідувачі! Сайт працює у тестовому режимі. Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронну пошту teplo.org@kte.kmda.gov.ua.

Платіжка за опалення 10-17 тисяч грн – правда, фейк, хайп чи помилка в нарахуваннях?

Опубліковано 21.01.2021, 18:23

Правда. Не помилка і не фейк.

Після отримання платіжок за опалення в грудні в соцмережах з’явилось кілька прикладів платіжок з аномально високими нарахуваннями. Водночас середньозважена вартість опалення 1 кв.м. в будинках з лічильниками становила 32,74 грн. при незмінному тарифі. Ми розібралися в кожному випадку. Виявилось, усі платіжки-«аномалії» стосувались лише мешканців новобудов, де частина квартир оснащена індивідуальними приладами обліку, частина — ні.

Причина перша — в будинку не всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками.

Якщо у багатоповерховому будинку передбачено можливість встановлення індивідуальних приладів обліку теплоенергії, то власники квартир з приладами обліку сплачують за спожите тепло за показаннями своїх лічильників та додатково розрахунковий обсяг за опалення місць загального користування (МЗК). А власники квартир без індивідуальних лічильників — за методикою, затвердженою постановою КМУ від 21.07.2005 №630. Вона передбачає нарахування на основі різниці між показаннями загальнобудинкового приладу, витрат на опалення МЗК та сумарних показань усіх індивідуальних лічильників пропорційно опалювальній площі квартири. І саме через це час від часу з’являються платіжки-«аномалії».

У будинку №31 на вулиці Ахматової рівень оснащення індивідуальними лічильниками становить майже 90%. Тому різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумарними показаннями усіх індивідуальних нараховується квартирам без лічильників. Через це одна з квартир без лічильника, з опалювальною площею 98,6 кв.м, отримала платіжку розміром 12 тис. грн. А на Драгоманова, 31-Б квартира з опалювальною площею 102 кв.м — майже 11 тис. грн. Власне, у цьому випадку страждає весь будинок, бо ця квартира — системний боржник.

Поки ця колізія не врегульована законодавчо, найбільш надійний спосіб уникнути подібної ситуації для мешканців будинків, де у сусідів встановлені індивідуальні лічильники, — теж встановити індивідуальний лічильник. Для цього необхідно звернутися до будь-якої спеціалізованої організації для складання акту технічної можливості на встановлення лічильника, погодити акт з СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго», встановити лічильник і поставити його на абонентський облік.

Причина друга — клієнт системно не передавав показання своїх лічильників.

Якщо не передавати показання квартирних лічильників опалення, в платіжках будуть перші 2 місяці відображатися дані про середнє споживання, а починаючи з 3 місяця – за даними будинкового лічильника. І на етапі повірки чи контрольного зняття показань може виявитися, що фактично спожиті квартирою обсяги тепла набагато більші, ніж нараховані за весь час ненадання показань.

Як приклад, в одному з будинків на вулиці Кудряшова власник квартири з опалювальною площею 140 кв.м більше року не передавав показання індивідуального лічильника тепла. Через це оплата нараховувалась за показаннями загальнобудинкового лічильника. У результаті платіжка за тепло у грудні — 17 тис. грн (із урахуванням обсягів фактично зафіксованих лічильником за останній рік).

Нагадаємо, передавати показання індивідуальних лічильників гарячої води та опалення необхідно з 5-го числа до кінця місяця.

Як передати показання:

— в особистому кабінеті на сайтах Київтеплоенерго (реєструватися не потрібно) https://kte.kmda.gov.ua/my-cabinet/ чи Центру комунального сервісу https://cks.com.ua/cabinet/;

— за телефоном Центру комунального сервісу: (044) 247-40-40 або 0-800-404-407 (окрема безкоштовна гаряча лінія для передачі показань).

Більше про столичний енергокомплекс – на Telegram-каналі Київтеплоенерго https://t.me/kyivteploenergo.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux